Vreme je da počnete da vodite kućni budžet!

Većina nas zapravo ne zna koliko troši i koliko nam na kraju meseca ostaje. Koristeći "Kućni budžet" bićete u mogućnosti da pratite svoje prihode i rashode, da kreirate budžete i podsetnike i da uz detaljnu statistiku sagledate svoje finansije.Unosite vaše mesečne prihode i rashode Šta je zapravo kućni budžet?

Kao i država ili firma i kućne finansije funkcionišu na isti način. Imaju svoje prihode i rashode, čija razlika ih stavlja u plus ili minus. U plusu se može razmišljati o ulaganju, u minusu se može razmišljati o vraćanju dugova, a vođenje kućnog budžeta zvuči kao dobar početak.

Kako biste započeli, unosite vaše mesečne prihode (platu, bonuse, kamate na štednju, dividende, poklone…). To je najčešće i najlakši deo. Teži deo nastupa kada je potrebno uneti mesečne rashode. Većina će se lako setiti stanarine, režija, rate za kredit i slično. Problemi nastupaju kada treba uneti one "sitnije", usputne troškove, a upravo u tom grmu se krije malo blago novca koji se mogao pametnije iskoristiti.
Uvek čuvajate svaki račun Kako biste napravili mesečni popis rashoda i dobili stvarni uvid u to gde vaš novac odlazi, najbolje je uvek čuvati svaki račun, od kupovine u marketu, preko izlaska u bioskop (uključujući kokice i sok) do kafice koju ste popili sa društvom. Vrlo je verovatno da ćete ostati iznenađeni kumulativnim efektom sitnih rashoda, a možda i shvatiti da ste mogli lako uštedeti za godišnji odmor.

Vođenje kućnog budžeta je odličan način da napokon napravite korak ka ostvarenju nekih ciljeva. Ako budete imali potpuni uvid u svoje finansijsko stanje, moći ćete da odlučite gde možete srezati rashode kako biste novac preusmerili u važnije svrhe, kao što su, na primer, otplata dugova i štednja.